vigneta Cehia
5/5 - (1 vote)

Vehicule sub 3.5 T

Vignetă Cehia online

Cea mai simplă și rapidă modalitate de a cumpăra vinietă Cehia online este prin intermediul aplicației Tollster. Descarci aplicația, selectezi țara, introduci datele vehiculului și plătești cu cardul bancar, direct în aplicație. Poți să achiziționezi viniete pentru mai multe țări sau pentru mai multe vehicule și pleci în călătorii fără probleme!

Pentru a achiziționa vigneta Cehia într-un mod simplu și rapid, poți utiliza platforma oficială edalnice.cz.

Iată ce trebuie să faci în 7 pași:

 1. Selectează țara de înmatriculare a autoturismului și introdu numărul de înmatriculare.
 2. Alege data de începere a perioadei de valabilitate a vignetei.
 3. Selectează tipul de vignetă dorit în funcție de perioada de valabilitate (10 zile, 1 lună, 1 an).
 4. Introdu adresa ta de e-mail pentru a primi toate informațiile la finalizarea achiziției.
 5. O opțiune importantă este să optezi pentru a primi notificare atunci când vigneta îți expiră, bifând căsuța dedicată.
 6. Alege modalitatea de plată: prin card sau prin transfer bancar.
 7. Confirmă termenii și condițiile și accesează secțiunea de plată.

Fii atent la cursul de schimb valutar între lei și coroana cehă (CZK). Chiar dacă Cehia face parte din UE, moneda oficială este coroana cehă, deci toate plățile se vor face în această monedă. Verifică cursul valutar în momentul achiziției pentru a evita surprizele legate de diferențele de curs.

Asigură-te că ai activat opțiunea de plată online cu cardul pentru a putea plăti vigneta Cehia. Dacă alegi să plătești cu cardul bancar, vei primi confirmarea prin e-mail aproape instant și poți pleca în siguranță la drum.

Dacă preferi transferul bancar pentru plata vignetei Cehia, este posibil să primești confirmarea chiar și după 5 zile.

Dacă ai achiziționat o vigneta electronică de la un punct de vânzare și realizezi ulterior că ai completat greșit unele date, nu trebuie să-ți faci griji. Ai posibilitatea să corectezi informațiile incorecte în decurs de maxim 15 minute la același punct de vânzare.

Vignetă Cehia fizic

Dacă preferi să achiziționezi vigneta pentru Cehia dintr-un punct de vânzare fizic, ai la dispoziție peste 3.000 de astfel de puncte în întreaga țară.

Poți găsi aceste puncte de vânzare în stațiile de alimentare cu combustibil EuroOil, care sunt răspândite pe teritoriul Cehiei. De asemenea, oficiile poștale reprezintă o altă opțiune pentru achiziționarea vignetei.

Pentru a găsi punctele de vânzare, poți accesa linkurile disponibile aici sau aici. Aici vei găsi o listă cuprinzătoare a tuturor punctelor de vânzare disponibile în Cehia.

Selectând un punct de vânzare convenabil, poți obține vigneta pentru Cehia direct de la locația respectivă, într-un mod rapid și simplu.

vigneta Cehia mașină

Puncte self-service vignetă Cehia


Dacă dorești să cumperi vigneta pentru Cehia prin intermediul tonomatelor self-service, beneficiezi de avantajele unei combinații între achiziția online și achiziția fizică.

Aceste tonomate self-service sunt amplasate la fiecare intrare în Cehia, permit plata rapidă cu cardul bancar și sunt disponibile în mai multe limbi.

Pentru a găsi punctele în care sunt amplasate aceste tonomate, intră aici.

Pentru a plăti vigneta Cehia prin intermediul tonomatelor self-service, urmează acești pași:

 1. Selectează limba în care dorești să primești informațiile.
 2. Alege tipul de vigneta dorit (valabilă pe o perioadă de 1 an, 30 de zile sau 10 zile).
 3. Introdu numărul de înmatriculare al vehiculului și țara de înregistrare.
 4. Selectează data de început a valabilității vignetei electronice.
 5. Opțional, poți revendica prețul special pentru vehiculele eco, cum ar fi cele alimentate cu gaz natural GNC sau biometan.
 6. Efectuează plata și ești gata să pleci.

Prin intermediul tonomatelor self-service, poți obține vigneta Cehia într-un mod rapid și simplu, fără a fi nevoie să faci achiziția online sau să mergi la un punct de vânzare fizic.

Cât costă vignetă Cehia

Prețul pentru vignetă Cehia depinde în funcție de perioada aleasă. În acest sens, prețurile pentru vehiculele sub 3.5 T sunt:

PerioadăPreț standardPreț eco
1 an1.500 CZK (~ 61 euro)750 CZK (~30,66 euro)
30 de zile440 CZK (~18 euro)220 CZK (~8,99 euro)
10 zile310 CZK (~12,67 euro)155 CZK (~6,34 euro)

Dacă mașina ta funcționează cu gaz natural comprimat (GNC) sau biometan, beneficiezi de o reducere de 50% pentru vigneta Cehia, deoarece se aplică un preț special numit EcoPrice.

Această reducere este oferită pentru a promova vehiculele cu emisii reduse și pentru a încuraja utilizarea surselor de combustibil mai ecologice. Dacă mașina ta este alimentată cu GNC sau biometan, vei plăti doar jumătate din prețul normal al vignetei.

Este important de menționat că această reducere nu se aplică mașinilor cu gaz petrolier lichefiat (GPL sau LPG)..

Excepții de plată vignetă Cehia


În Cehia, utilizatorii anumitor tipuri de vehicule pot beneficia de scutirea de la plata vignetei. Aceste excepții includ:

 1. Motocicletele
 2. Mașinile tractate
 3. Mașinile electrice
 4. Mașinile alimentate cu hidrogen (cu condiția ca emisiile de CO2 să nu depășească 50g/km)
 5. Mașinile istorice
 6. Mașinile care transportă copii cu diverse probleme de sănătate

Dacă vehiculul tău intră în oricare dintre aceste categorii, poți solicita scutirea de la plata vignetei prin completarea unui formular și trimiterea acestuia prin e-mail la adresa: epodatelna@edalnice.cz.

Formularul poate fi completat online aici.           

Amendă vignetă Cehia

Dacă nu achiziționezi o vigneta validă în Cehia, poți primi amenzi în conformitate cu legislația locală. Amenzile pentru neachiziționarea unei vignete sau pentru alte încălcări pot fi după cum urmează:

 1. Dacă circuli pe un drum cu taxă fără o vigneta electronică valabilă și nu ești eligibil pentru scutire, poți primi o amendă de până la 20.000 CZK (~4.000 lei).
 2. Dacă depui o notificare de scutire a plății vignetei fără a avea dreptul la scutire, amenda poate ajunge până la 100.000 CZK (~20.000 lei).
 3. Dacă vehiculul este eligibil pentru scutire, dar nu ai depus avizul în conformitate cu cerințele legale, poți primi o amendă de până la 5.000 CZK (~1.000 lei).
 4. Aceeași amendă se poate aplica și în cazul în care nu anunți încetarea dreptului la scutire în termen de 10 zile lucrătoare.

Este important să respecți regulile și cerințele legale privind achiziționarea și utilizarea vignetei în Cehia pentru a evita amenzi și probleme ulterioare.

Vehicule peste 3.5 T

Cum plătesc vignetă Cehia

Camioanele și autobuzele care circulă pe drumurile taxabile din Cehia, plătesc taxele de drum cu ajutorul unui dispozitiv de plată automat denumit generic Myto CZ, care se instalează la bordul mașinii.

Prețul taxe de drum Cehia se percepe în funcție de numărul de kilometri și se calculează pe baza următoarelor criterii:

 • categoria de drumuri (autostrăzi; drumuri de categoria I);
 •  categoria vehiculelor (vehicule din sistemul electronic de taxare cu excepția vehiculelor din categoriile M2 și M3; vehicule din categoriile M2 și M3);
 • clase de emisii ale vehiculelor (EURO 0 până la clasa EURO IV; EEV; clasa; clasa CNG-BIO);
 • greutatea maximă admisă a unui vehicul sau a unei combinații de vehicule (categoria de vehicule: peste 3,5 t – 7,5 t, categoria de vehicule: 7,5 t – 12 t, categoria de vehicule: peste 12 t;
 • numărul de axe ale unui vehicul sau ale unei combinații de vehicule (2 axe; 3 axe; 4 axe; 5 sau mai multe axe);
 •  perioada zilei (tarif zi – de la 05:00 la 21:59; tarif de noapte – de la 22:00 la 04:59).

Poți face un calcul estimativ în funcție de autovehicul și distanța parcursă aici.

Informații suplimentare găsești aici:

Plata prin aparatul de taxare OBU Myto CZ

Există două modalități principale de plată a taxelor de drum în Cehia: Pre-Paid (preplătit) și Post-Paid (plată ulterioară).

Pentru plată în regim Pre-Paid, poți efectua plata la oricare dintre cele peste 210 puncte de vânzare folosind un card bancar sau un card de combustibil.

De asemenea, poți utiliza aplicația mobilă MYTO VZ.EU disponibilă pe Android sau poți accesa secțiunea “Customer Zone” pe site-ul operatorului de sistem și să efectuezi plata cu un card bancar.

Alternativ, poți face un transfer bancar în contul operatorului de sistem deschis la Banca Națională Cehă. Este important de menționat că pentru emiterea unui dispozitiv electronic Myto CZ OBU, este necesară încărcarea contului cu cel puțin 1.000 CZK (200 lei).

Dacă circuli frecvent în Cehia, opțiunea recomandată este plata în regim Post-Paid (plată ulterioară). Această modalitate de plată se realizează prin intermediul unui card de combustibil.

Ambele modalități de plată oferă flexibilitate și comoditate, iar alegerea între ele depinde de preferințele și nevoile tale.

vigneta Cehia camion

Cum obțin aparatul Myto CZ?

Equipamentul MYTO CZ este disponibil gratuit și poate fi obținut prin plata unei garanții către operatorul sistemului de taxare rutieră din Cehia, în valoare de aproximativ 2.468 CZK (100 euro) per dispozitiv OBU.

Pentru a obține echipamentul MYTO CZ, poți accesa lista punctelor de distribuție.

Cum montez aparatul Myto CZ


Echipamentul OBU Myto CZ trebuie montat într-o poziție specifică pe partea interioară a parbrizului vehiculului. Este recomandat să fie amplasat în zona inferioară între coloana de direcție și partea centrală a parbrizului, astfel încât să nu fie acoperit de ștergătoare sau de alte obiecte, iar câmpul de vizibilitate al conducătorului auto să nu fie afectat.

Nu este permisă amplasarea echipamentului în zonele compartimentelor de depozitare sau a elementelor mobile, cum ar fi zona capacelor airbag-urilor.

Echipamentul electronic se fixează pe parbriz cu ajutorul ventuzelor care sunt atașate de partea detașabilă a carcasei echipamentului Myto CZ.

Pentru a asigura alimentarea echipamentului electronic, acesta trebuie conectat la sursa de alimentare a vehiculului prin intermediul unui cablu care se conectează la priza brichetei sau la o altă priză cu aceeași specificație mecanică.

Amendă vignetă Cehia

Incidente comune pentru care un transportator poate primi amenzi în Cehia includ:

 1. Utilizarea unui vehicul care nu este echipat cu un dispozitiv electronic MYTO CZ.
 2. Utilizarea unui vehicul fără introducerea corectă a datelor în dispozitivul electronic sau introducerea incorectă a datelor.
 3. Folosirea unui drum cu taxă cu un vehicul neînregistrat la operatorul sistemului de taxare electronică.
 4. Nerespectarea ordinului unui polițist sau vamal de a verifica funcționarea dispozitivului electronic și plata taxei de trecere.
 5. Manipularea ilegală a dispozitivului electronic.

Deși website-ul oficial nu specifică clar amenzile pentru aceste incidente în cazul transportatorilor, putem lua în considerare intervalul de 20.000 – 100.000 CZK (4.000 – 20.000 lei) menționat anterior pentru turisme. Este important să respectați regulile și cerințele legale privind sistemul de taxare electronică în Cehia pentru a evita amenzi și alte consecințe nedorite.

Lorena
Lorena

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *