vignetă croația
5/5 - (1 vote)

Vehicule sub 3.5 T

O veste îmbucurătoare pentru șoferii care călătoresc în Croația este că nu există o vignetă Croația specifică pentru această țară. În locul vignetelor, autoritățile croate aplică taxe pentru utilizarea autostrăzilor, drumurilor expres, podurilor și tunelurilor.

Croația dispune de un sistem bine dezvoltat de autostrăzi și taxele pentru utilizarea acestora variază în funcție de numărul de kilometri parcurși și tipul de autovehicul.

Costul pentru taxa autostradă în Croația se calculează aproximativ la 6-7 euro la fiecare 100 km parcurși.

vignetă croația

Sisteme de plată vignetă Croația

În Croația există două sisteme de plată pentru taxa de drum, în funcție de modul în care sunt implementate la nivelul tunelurilor, podurilor și autostrăzilor.

 • Sistem închis: Acest sistem de plată se aplică la poduri, tunele și unele secțiuni mai scurte de autostradă din Croația. În cadrul sistemului închis, vei achita o singură taxă la intrarea pe porțiunea de drum respectivă. Aceasta este o taxă fixă, iar la ieșire nu mai sunt alte costuri de plată.
 • Sistem deschis: În cazul sistemului de plată deschis, vei trece printr-o stație de taxare la începutul autostrăzii, unde vei primi un tichet. La finalul porțiunii de autostradă pe care o parcurgi, va trebui să plătești taxa autostradă Croația în funcție de tipul de autovehicul și numărul de kilometri parcurși.

Atenție! Este foarte important să păstrezi tichetul primit la intrarea pe autostradă, deoarece, în caz contrar, la finalul traseului parcurs, dacă nu poți prezenta tichetul, vei fi obligat să plătești echivalentul celor mai lungi porțiuni de autostradă pe care le-ai putea parcurge în funcție de categoria vehiculului tău.

Categorii de vehicule

Categoriile de vehicule pentru taxarea autostrăzilor în cazul vehiculelor sub 3.5 T sunt următoarele:

 • Categoria IA: Motociclete, tricicluri și motociclete cu patru roți.
 • Categoria I: Autovehicule cu două osii și înălțime de până la 1,90 m.
 • Categoria II: Autovehicule cu două osii și înălțime mai mare de 1,90 m, dar cu masă maximă autorizată de 3500 kg, precum și autovehiculele formate din două vehicule, în care autovehiculul are înălțime mai mică de 1,90 m și cu o remorcă cu oricâte osii și înălțime.

În funcție de categoria vehiculului tău și de kilometri parcurși pe tronsonul de drum, vei avea o anumită sumă de achitat.

Cum plătesc taxă de drum Croația

Poți plăti taxa autostrăzii din Croația (vigneta Croația) prin diferite modalități la stațiile de taxare aferente fiecărui tip de sistem prin care treci:

 1. Numerar – poți achita taxa în euro sau în kune croate;
 2. Card de debit/credit – poți plăti folosind cardul tău bancar;
 3. Carduri de combustibil – unele carduri de combustibil pot fi utilizate pentru plata taxelor autostrăzii.

Este important să fii atent că, în perioada iunie – septembrie, se aplică o suprataxă sezonieră de 10%.

Dacă dorești mai multe informații despre taxele aferente și despre sistemele de plată, poți consulta site-urile oficiale ale autostrăzilor:

 1. HAC (Hrvatske Autoceste) – https://hac.hr/
 2. BINA Istra – https://www.bina-istra.com/
 3. Autocesta Zagreb-Macelj (AZM) – https://www.azm.hr/

Taxe tuneluri și poduri

Pentru a traversa tunelurile și podurile, se percepe o taxă fixă la intrarea pe tronsonul de drum aferent acestora. Această taxă nu se calculează în funcție de kilometri parcurși, ci depinde de categoria de vehicul. Astfel, taxele pentru tuneluri și poduri sunt plătite la stația de taxare doar la intrarea în respectivele structuri. Fiecare categorie de vehicul are propriile tarife, iar suma trebuie achitată în momentul trecerii prin punctul de taxare corespunzător.

Pentru Podul KRK din Croația, taxa pentru vehiculele de sub 3.5 T începe de la 21 Kuna.

În cazul Tunelului Sveti Ilija, taxa începe de la 12 Kuna pentru categoriile de vehicule sub 3.5 T.

Amendă vignetă Croația

Sancțiunile pentru neplata taxei de drum în Croația sunt foarte severe. Conform regulilor de penalizare pentru nerealizarea plății taxei autostrăzii Croația (vignetă Croația), șoferul autovehiculului va fi sancționat cu o penalitate în valoare de două ori tariful pentru cea mai lungă rută corespunzătoare categoriei vehiculului, în următoarele situații:

 • Șoferul nu mai deține tichetul eliberat la intrarea pe secțiunea de autostradă;
 • Șoferul se prezintă la stația de taxare după 24 de ore de la eliberarea tichetului, fără a avea nicio justificare pentru întârziere;
 • Datele înregistrate pe tichetul eliberat la intrarea pe autostradă nu mai pot fi folosite pentru calcularea taxei.

Prin urmare, este important să fii atent la tichetele eliberate la stațiile de taxare și să plătești în timp util pentru a evita astfel de penalități.

Calculează-ți traseul cu taxă autostradă Croația

Dacă dorești să fii mai bine organizat și să îți planifici traseul cu eficiență, poți calcula costurile traseului ales încă de acasă, inclusiv taxele de drum aferente, pentru o călătorie lină și previzibilă.

Pentru aceasta, poți folosi Calculatorul de Taxe al Croației, disponibil aici.

Vehicule peste 3.5 T

Categorii vehicule vignetă Croația

În funcție de categoria vehiculului și kilometri parcurși, va trebui să achiți o anumită sumă aferenta vignetă Croația.

 • Categoria III: Autovehicule cu două sau trei osii și masă maximă autorizată de peste 3500 kg, autovehicule cu două osii și masă de peste 3500 kg având o remorcă cu o singură osie, precum și autovehiculele din categoria II cu atașate o remorcă cu oricâte osii.
 • Categoria IV: Autovehicule cu patru sau mai multe osii și masă maximă autorizată de peste 3500 kg, autovehicule cu două axe și masă maximă autorizată de peste 3500 kg având o remorcă cu două sau trei osii, precum și autovehicule cu trei osii și masă maximă autorizată de peste 3500 kg, cu o remorcă având oricâte osii.
vignetă croația

Taxă de drum Croația

În cazul în care tranzitezi sau realizezi un transport în Croația, vei fi supus plății taxei de drum, iar costurile vor fi determinate în funcție de distanța parcursă pe autostradă și categoria vehiculului tău.

Taxele vor fi percepute la stațiile de taxare de pe autostrăzi și vor fi calculate corespunzător numărului de kilometri parcurși și tipului de autovehicul pe care îl conduci.

Acest proces este asemănător cu cel al vehiculelor de sub 3.5 T, despre care poți să citești mai multe în prima parte a acestui articol, la secțiunea aferentă.

Aparat de taxare ETC

sistemul de taxare electronică ETC (Electronic Toll Collection) reprezintă o variantă eficientă pentru plata taxei de drum în Croația. Acesta se montează pe parbrizul autovehiculului și poate fi configurat fie în modul pre-paid, unde poți încărca sumele de bani în avans, fie în modul post-paid, unde plata se face ulterior, în funcție de traseul parcurs și taxele aferente.

Pentru încărcarea sumelor de bani în modul pre-paid, poți utiliza aplicația de mobil sau efectua plăți prin SMS, utilizând cardul bancar. Acest sistem facilitează tranzitul pe autostrăzi și reduce timpul de așteptare la stațiile de taxare.

Pentru mai multe informații despre serviciul ETC și modul de utilizare, poți accesa acest link.

Lorena
Lorena

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *