vignetă Slovenia
5/5 - (1 vote)

Vehicule sub 3.5 T

Unde am nevoie de vignetă Slovenia?

Dacă urmează să parcurgi traseul care include autostrăzi și drumuri expres în Slovenia, va fi necesar să obții o vignetă Slovenia. Aceste viniete sunt administrate de compania Dars, care efectuează în general verificările, însă pot interveni și autoritățile în acest sens.

Cu toate acestea, există trei excepții în care nu ai nevoie de vignetă în Slovenia:

 1. Drumul expres Koper (H6);
 2. Drumul expres Maribor (H2);
 3. Autostrada Gorenjska (A2).

Pe aceste sectoare de drum, nu va fi necesar să plătești taxa pentru vinieta.

vignetă Slovenia

Categorii de vehicule în Slovenia

Pentru vehiculele de sub 3.5 T, categoriile sunt:

 • 1 – Motociclete;
 • 2A – Clasa de taxare 2A include vehicule cu o greutate maximă admisă de până la 3500 kg și o înălțime deasupra axei față de până la 1,3 metri. Această categorie cuprinde majoritatea autoturismelor, monovolumelor, vehiculelor de teren, SUV-urilor și pick-up-urilor;
 • 2B – Clasa de taxare 2B include vehicule cu o greutate maximă admisă de până la 3500 kg și o înălțime peste axa față de peste 1,3 metri. Aici se încadrează majoritatea vehiculelor multifuncționale și a camioanelor ușoare.

Vignetă Slovenia fizic

Începând cu luna februarie 2023, nu mai este posibil să achiziționezi o vigneta Slovenia sub formă de autocolant care se lipește pe parbriz pentru autovehiculele cu o greutate maximă de până în 3,5 tone, din locații fizice. În schimb, poți opta pentru o e-vinietă.

Pentru a obține e-vinietă, ai două opțiuni convenabile. Poți merge la o benzinărie aproape de graniță sau la o stație de service Dars, unde poți cumpăra și activa e-vinietă pentru autovehiculul tău.

Această schimbare aduce beneficii utilizatorilor, deoarece nu mai este necesar să lipească un autocolant pe parbrizul mașinii într-un loc vizibil, ci totul a fost transformat într-un format digital, care este mai ușor de administrat și de utilizat.

Vignetă Slovenia online

După cum am menționat anterior, vigneta Slovenia poate fi achiziționată exclusiv online începând cu anul 2023. Ai opțiunea de a o achiziționa singur sau de a solicita asistență pentru această procedură.

Cea mai simplă și rapidă modalitate de a cumpăra vinietă Slovenia online este prin intermediul aplicației Tollster. Descarci aplicația, selectezi țara, introduci datele vehiculului și plătești cu cardul bancar, direct în aplicație. Poți să achiziționezi viniete pentru mai multe țări sau pentru mai multe vehicule și pleci în călătorii fără probleme!

Pentru a cumpăra o vigneta din site-ul autorităților din Slovenia, urmează acești pași simpli:

 1. Accesează site-ul https://evinjeta.dars.si/selfcare/en
 2. Selectează clasa de vehicul căreia îi este destinată vigneta
 3. Introdu adresa ta de e-mail și urmează link-ul primit acolo pentru a continua procesul de achiziție
 4. Alege țara de origine și introduce numărul de înmatriculare al mașinii tale
 5. Efectuează plata online

Prin acești pași, vei obține vigneta necesară pentru a circula pe autostrăzi și drumuri expres din Slovenia, asigurându-ți o călătorie fără griji și respectând reglementările legale.

Cât costă vignetă Slovenia

Vigneta Slovenia depinde în funcție de categoria vehiculului tău și de perioada de timp pentru care realizezi achiziția. În funcție de aceste aspecte, prețurile sunt:

Vigneta Slovenia7 zile1 sau 6 luni1 an
Motociclete8 euro32 euro (6 luni)58,70 euro
Vehicule de până la 3,5 tone a căror înălțime nu trece de 1,3 metri de la prima axă16 euro32 euro (1 lună)117,50 euro
Vehicule de până la 3,5 tone a căror înălțime ece de 1,3 metri de la prima axă32 euro64,1 euro (1 lună)235 euro

Amendă vignetă Slovenia

Amenda pentru neachitarea vignetelor în Slovenia se situează între 300 și 800 de euro.

Un avantaj important este că, dacă plătești amenda pe loc sau în decurs de 8 zile, valoarea ei este redusă la jumătate. Astfel, cei care achită amenda rapid beneficiază de o reducere semnificativă a sumei de plată.

Vehicule peste 3.5 T

Aparatul de taxare DarsGo

În Slovenia, vehiculele cu o masă mai mare de 3,5 tone sunt obligate să utilizeze un sistem electronic numit DarsGo, care automat calculează taxele de drum corespunzătoare traseului parcurs.

Pentru a obține acest dispozitiv DarsGo, similar cu cel din Slovacia, șoferii trebuie să solicite acest serviciu la intrarea în țară, fie la o benzinărie, fie la o stație de service Dars. Pentru această procedură, se percepe o taxă de procesare în valoare de 10 euro.

Pentru a obține dispozitivul DarsGo, este necesar să prezentați certificatul de înmatriculare al vehiculului, precum și un document care atestă clasa de emisii a acestuia.

În plus, există posibilitatea de a face o cerere online pentru a primi dispozitivul DarsGo la domiciliu, înainte de a călători în Slovenia.

Detalii despre modul de instalare a dispozitivului, precum și informații privind obținerea acestuia, pot fi găsite aici.

vignetă Slovenia

Categorii de vehicule Slovenia

Pentru vehiculele de peste 3.5 T, categoriile sunt:

R3 – Categorie de taxă a doua – Autovehicule cu trei axe și a căror greutate maximă admisă depășește 3.500 kg și grupuri de vehicule cu trei axe a căror greutate maximă admisă a vehiculului de remorcare depășește 3.500 kg.

R4 – Categorie de taxă a treia – Autovehicule cu mai mult de trei axe și a căror greutate maximă admisă depășește 3.500 kg și grupuri de vehicule cu mai mult de trei axe și a căror greutate maximă admisă a vehiculului de remorcare depășește 3.500 kg.

Cât costă vignetă Slovenia

Dispozitivul DarsGo din Slovenia automat calculează suma pe care trebuie să o plătești atunci când utilizezi autostrăzile sau drumurile expres. Rețeaua totală are o lungime de 623 de kilometri, dintre care 128 de kilometri sunt secțiuni de taxare.

Costul taxei de drum în Slovenia depinde de următoarele aspecte:

 • Distanța parcursă;
 • Numărul de osii al vehiculului;
 • Clasa de emisii a vehiculului;

Pentru a obține o idee despre costul taxei de drum în Slovenia, poți efectua o simulare de calcul.

Ai opțiunea de a plăti costul taxei în avans sau la sfârșitul călătoriei. Dacă plătești în avans, creditul neutilizat ți se va restitui sub formă de factură. Totuși, trebuie să ții cont că există o taxă de 6 euro pentru emiterea facturii, astfel că sumele mai mici sau egale cu această valoare nu vor fi restituite.

Amendă vignetă Slovenia

Amenda pentru neachitarea vignetei în Slovenia variază între 300 și 800 de euro.

Totuși, există un avantaj pentru șoferii care achită amenda fie pe loc, fie în decurs de 8 zile: valoarea ei este înjumătățită. Astfel, prin plata rapidă, poți beneficia de o reducere semnificativă a amenzii.

Lorena
Lorena

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *