vigneta Polonia
5/5 - (1 vote)

Vehicule sub 3.5 T

Vignetă Polonia

Vehiculele cu o greutate sub 3,5 tone nu necesită o vigneta Polonia. Cu toate acestea, dacă deții un astfel de vehicul, vei fi obligat să plătești o taxă de autostradă în anumite segmente de drum din Polonia.

Aceste segmente de drum pe care trebuie să plătești taxa de drum se găsesc pe autostrăzile A1, A2 și A4 din Polonia. Prin urmare, atunci când utilizezi aceste autostrăzi, vei fi supus plății taxei de autostradă corespunzătoare.

AutostradăTaxe MotocicleteTaxe Automobile sub 3,5 tone
A1: Rusocin (Gdańsk) – Nowa Wieś (Toruń)29,90 PLN29,90 PLN
A2: Świecko (DE/PL) – Konin87,00 PLN87,00 PLN
A2: Konin – Stryków (Łódź)5,00 PLN9,90 PLN
A4: Mysłowice (Katowice) – Balice (Kraków)12,00 PLN24,00 PLN
A4: Bielany Wrocławskie (Wrocław) – Sośnica (Gliwice)8,10 PLN16,20 PLN

Plata acestor taxe autostradă în Polonia se efectuează la punctele de plată special desemnate de-a lungul autostrăzilor. Aceste puncte de plată sunt amplasate strategic pe traseul autostrăzilor și oferă facilități pentru a putea efectua plata taxei corespunzătoare.

La aceste puncte de plată, vei găsi benzi speciale sau casierii unde poți achita taxa de autostradă.

Cum plătești taxa de drum Polonia?

Pentru a plăti taxa autostradă în Polonia, există două sisteme implementate de autoritățile poloneze: sistemul închis și sistemul deschis.

Sistemul închis:

  • La intrarea pe autostradă, vei primi un tichet.
  • La ieșirea de pe segmentul de drum, vei fi nevoit să plătești în funcție de categoria vehiculului și distanța parcursă. Aici se află stația de taxare.
  • Plata se poate face în numerar în euro, dolari sau PLN (zloți polonezi), sau prin card bancar sau card de combustibil.

Sistemul deschis:

  • Există o singură stație de taxare la începutul segmentului de autostradă, unde trebuie să plătești taxa în avans.
  • Plata poate fi efectuată în numerar în euro, dolari sau PLN, sau prin card bancar sau card de combustibil.

Este important să te familiarizezi cu sistemul specific de plată în funcție de segmentul de autostradă pe care îl utilizezi în Polonia. Poți achita taxa aferentă vignetă Polonia în mai multe moduri, fie numerar în moneda corespunzătoare, fie prin intermediul cardului bancar sau cardului de combustibil.

vigneta Polonia

Cât costă taxa autostradă Polonia?

Înainte de a pleca la drum, poți să-ți calculezi cu anticipare cheltuielile asociate taxei de drum în Polonia, utilizând calculatorul disponibil pentru fiecare autostradă în parte. Astfel, în funcție de autostrada pe care urmează să o utilizezi, poți accesa calculatorul care furnizează informații despre prețuri și categoriile de vehicule aplicabile. Aceste calculatoare online oferă o modalitate comodă de a estima costurile taxei de drum pentru traseul tău pe următoarele autostrăzi din Polonia:

Prin utilizarea acestor calculatoare, poți obține informații clare și precise despre tarifele aplicabile în funcție de traseul și categoria de vehicul, permițându-ți să te pregătești în mod corespunzător din punct de vedere financiar pentru călătoria ta pe autostrăzile poloneze.

Amendă vignetă Polonia

Vei fi obligat să plătești o amendă în cazul în care nu ai achitat taxele de drum corespunzătoare vehiculului tău. Autoritățile poloneze vor emite o amendă în acest sens.

Valoarea amenzii poate varia între 250 PLN și 1500 PLN (aproximativ 1650 RON). Prin urmare, recomandăm să plătești taxele de drum pentru a evita această situație și consecințele sale nefavorabile.

Hartă stații de taxare

Vehicule peste 3.5 T

Vignetă Polonia pentru camioane

Vehiculele cu o masă maximă autorizată mai mare de 3.5 tone sunt supuse plății unei vignetă Polonia sub forma unor taxe de drum cu o acoperire mai largă decât în cazul vehiculelor cu o masă maximă autorizată mai mică de 3.5 tone.

Iată categoriile de vehicule care se încadrează în această regulă:

vigneta Polonia

Pentru aceste categorii de vehicule, este necesară achiziționarea vignetei corespunzătoare și respectarea taxelor de drum în conformitate cu legislația poloneză. Despre modalitățile de plată vom vorbi în cele ce urmează.

Pentru a verifica din ce categorie face vehiculul tău parte, intră aici.

Aparat de taxare Polonia eTOLL

Pentru a beneficia de sistemul e-TOLL în Polonia, este necesară utilizarea unei unități de bord (OBU) aprobate de autoritățile poloneze de taxare. Aceasta reprezintă soluția recomandată, deoarece implică costuri reduse pentru companiile de transport. Un avantaj important al acestei soluții este că nu necesită un telefon mobil, eliminând posibilitatea ca șoferii să uite să îl încarce sau să îl oprească accidental, evitând astfel amenzi sau erori.

Folosirea unității de bord e-TOLL reprezintă cea mai practică soluție pentru transportatori, pentru că implică cele mai multe avantaje.

Dacă vrei să obții unitate de bord eTOLL, contactează-ne acum aici!

Alte opțiuni de plată vignetă Polonia

Alternativ sistemului de taxare eTOLL prin unitatea de bord, mai există alte două opțiuni disponibile pentru transportatori:

  • Există și opțiunea de a utiliza o aplicație mobilă gratuită, disponibilă atât pentru dispozitivele Android, cât și pentru cele iOS, pentru a te conecta la sistemul e-TOLL și a plăti taxa de drum în Polonia. Cu toate acestea, este important să ții cont de câteva dezavantaje asociate cu această soluție. Utilizarea aplicației implică menținerea unei conexiuni constante la sistemul e-TOLL, ceea ce poate duce la un consum ridicat de baterie și date mobile. De asemenea, în cazul în care semnalul este întrerupt, există riscul ca șoferii să primească amenzi din partea autorității poloneze de taxare pentru neplata taxei de drum în Polonia.
  • Altă opțiune disponibilă este conectarea vehiculelor la sistemul e-TOLL printr-un dispozitiv extern de localizare (ELS) instalat în acestea. Pentru a utiliza această soluție, trebuie să achiziționezi și să instalezi un dispozitiv de localizare de la o companie externă specializată, care, de obicei, percepe o taxă de abonament pentru serviciile oferite.
vigneta Polonia

Obține acum aparatul de taxare eTOLL

Te ajutăm să obții aparatul de taxare eTOLL simplu și rapid.

Contactează acum un specialist CargoTrack și alege unitatea de bord pentru a tranzita Polonia fără grija amenzilor!

Lorena
Lorena

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *