taxă autostradă Italia
5/5 - (1 vote)

Vehicule sub 3.5 T

Cum pot plăti taxă autostradă Italia

Taxă autostradă Italia variabilă

Pe majoritatea autostrăzilor din Italia, se aplică o taxă autostradă Italia, care variază în funcție de numărul de kilometri parcurși pe traseu și categoria vehiculului. Procedura de plată este următoarea: la intrarea pe autostradă, conducătorul autovehiculului primește un tichet care va înregistra momentul intrării, iar la ieșire, se va plăti taxa autostradă Italia pe baza următoarelor criterii:

 1. Numărul de kilometri parcurși pe autostradă;
 2. Clasa autovehiculului, în conformitate cu categoriile stabilite de autorități;
 3. Coeficientul specific fiecărei autostrăzi pe care a circulat vehiculul.

Taxă autostradă Italia fixă

Sistemul de taxare fixă aplicat la anumite autostrăzi din Italia presupune stabilirea unui preț fix pentru parcurgerea acestor tronsoane, indiferent de numărul de kilometri parcurși.

Aceste autostrăzi care aplică taxarea fixă sunt:

 1. Autostrada dei Laghi, pe ocolirile din jurul orașului Milano;
 2. Inelul Nord și Sud al orașului Milano;
 3. Secțiunea A3 a autostrăzii Napoli-Pompei-Salerno;
 4. A12 Roma-Civitavecchia;
 5. A32;
 6. A33 porțiunea Asti-Alba;
 7. A24 porțiunea Settecamini-Lunghezza.

Astfel, conducătorii auto care circulă pe aceste autostrăzi plătesc un tarif fix, indiferent de lungimea traseului parcurs, ceea ce poate oferi o predictibilitate și ușurință în planificarea călătoriei.

taxă autostradă Italia

Categorii de vehicule

Sistemul italian de taxare pentru circulația pe drumuri și autostrăzi se bazează pe încadrarea mașinii într-o clasă, în funcție de înălțimea autovehiculului în dreptul primei osii și numărul de axe. Astfel, autovehiculele sunt categorisite în una dintre cele 5 clase:

 1. Clasa A2: Motociclete și vehicule cu o înălțime a axei față mai mică de 1,3 m, scutere cu o capacitate cilindrică mai mare de 150 cc;
 2. Clasa B2: Mașini cu 2 axe și o înălțime mai mare de 1,3 m pe puntea din față;
 3. Clasa III: Autoturisme cu 3 axe;
 4. Clasa IV: Autoturisme cu 4 axe;
 5. Clasa V: Autovehicule cu 5 sau mai multe axe.

Indiferent dacă circulați pe un tronson de drum cu taxe variabile sau fixe, acestea vor ține cont de clasa de încadrare a autoturismului dumneavoastră.

De asemenea, valoarea taxei de drum poate varia și în funcție de zona de relief, fiind calculată în funcție de distanța parcursă pe kilometru.

Plată taxă autostradă Italia fizic

În timpul călătoriei pe autostrăzile din Italia, vei întâlni la fiecare separare de plată cinci stații de taxare, iar fiecare dintre acestea oferă diverse modalități de plată, astfel încât să poți alege cea mai convenabilă pentru tine.

Stația de taxare 1: Este destinată autovehiculelor care au montat sistemul TELEPASS, care permite o plată automată și rapidă prin intermediul dispozitivului montat pe mașină.

Stația de taxare 2: Aici poți plăti utilizând Viacard, carduri de credit, carduri numerar sau prin intermediul sistemului TELEPASS, oferind astfel mai multe opțiuni pentru călători.

Stația de taxare 3: La această stație poți plăti cu Viacard, carduri de credit și carduri numerar, asigurând astfel mai multă flexibilitate în alegerea modalității de plată.

Stația de taxare 4: La această stație ai la dispoziție opțiunile de plată cu numerar, Viacard, carduri de credit și carduri numerar, acoperind o gamă largă de metode de plată.

Stația de taxare 5: Aici poți plăti numai cu numerar și există personal operator pentru asistență.

Plată taxă autostradă Italia online

În Italia, nu există un sistem online de plată a taxelor de drum. În schimb, ai la dispoziție opțiunea VIACARD, care este un card de plată în avans. Poți cumpăra VIACARD în valoare de 25 EUR, 50 EUR, 75 EUR, de la benzinării, chioșcuri de ziare sau anumite birouri de turism.

Cu acest card, vei plăti la una dintre stațiile de taxare care acceptă VIACARD și vei folosi suma achitată anterior în contul cardului.

Totuși, cea mai simplă și rapidă opțiune de plată este la casa de bilete notată “CARTE”.

În cazul în care aparatele de taxare nu funcționează corespunzător din anumite defecțiuni sau motive obiective, șoferului îi va fi emisă o factură pe care va fi obligat să o plătească în cel mult 15 zile.      

Cât costă taxă autostradă Italia?

Îți poți calcula costurile aferente călătoriei tale prin Italia accesând direct acest site.

Amendă taxă autostradă Italia

Dacă nu achiți taxa autostradă Italia în termen de 15 zile de la călătoria ta, vei plăti o amendă între 87 EUR și 345 EUR.

Taxe tuneluri Italia

Pe lâgnă taxă autostradă Italia, vei fi nevoit să achiți și o taxă pentru tuneluri, în acord cu categoria vehiculului tău:

TunelMotocicleteMașini de până la 3,5 tone cu o înălțime de 2 mMașini de până la 3,5 tone cu o înălțime de 2-3 m
Tunelul Grand Saint-Bernard este  unilateral16,5 €27,8 €43,40 €
Tunelul Marele Saint Bernard   acolo și în sens opus22,1 €44,60 €69,30 €
Tunelul montan La Shera
dus-în aprilie-noiembrie
11 FR15FR23 FR
Tunelul Frejus este   unilateral31,7 €48,8 €63,50 €
Tunelul Frejus   acolo și în sens invers39,8 €48,8 €79,80 €
Tunelul Mont Blanc este   unilateral32,3 €48,8 €64,50 €
Tunelul Mont Blanc   acolo și în sens invers40,76 €60,20 €81,20 €

Vehicule peste 3.5 T

Taxă autostradă Italia camioane

Categorii vehicul peste 3.5 T

Dacă conduci un autovehicul mare, trebuie să știi că valoarea pentru taxă autostradă Italia crește în funcție de clasa vehiculului, care în cazul tău va fi fie clasa 4, fie clasa 5:

 1. Clasa IV: Autoturisme cu 4 axe;
 2. Clasa V: Autovehicule cu 5 sau mai multe axe.

Astfel, taxele pentru autovehiculul tău pot varia între 0,142 EUR și 0,197 EUR per kilometru. Poți plăti aceste taxe cu cardul, numerar, prin VIACARD sau folosind sistemul TELEPASS la stațiile de taxare de pe autostradă.

Plata prin VIACARD

Opțiunea VIACARD îți poate fi la îndemână, deoarece poți cumpăra carduri în avans de la benzinării sau chioșcuri în sume de 25 EUR, 50 EUR sau 75 EUR, pe care le poți utiliza ulterior la stațiile de taxare.

Sistemul TELEPASS

Pentru transportatori, una dintre cele mai rapide și eficiente modalități este sistemul TELEPASS, instalat pe mașină. Cu ajutorul acestuia, vei putea trece prin stațiile de taxare 1 sau 2 cu o viteză de maximum 30 km/h, iar procesul de plată va fi realizat automat.

Dacă dorești să afli mai multe informații, poți accesa site-ul autostrade.it.

Stații de taxare

Dacă vrei să alegi alte opțiuni decât cele menționate mai sus, acestea sunt stațiile de taxare pe care le poți folosi:

 • Stația de taxare 1: Este destinată autovehiculelor care au montat sistemul TELEPASS, care permite o plată automată și rapidă prin intermediul dispozitivului montat pe mașină.
 • Stația de taxare 2: Aici poți plăti utilizând Viacard, carduri de credit, carduri numerar sau prin intermediul sistemului TELEPASS, oferind astfel mai multe opțiuni pentru călători.
 • Stația de taxare 3: La această stație poți plăti cu Viacard, carduri de credit și carduri numerar, asigurând astfel mai multă flexibilitate în alegerea modalității de plată.
 • Stația de taxare 4: La această stație ai la dispoziție opțiunile de plată cu numerar, Viacard, carduri de credit și carduri numerar, acoperind o gamă largă de metode de plată.
 • Stația de taxare 5: Aici poți plăti numai cu numerar și există personal operator pentru asistență.

Taxe tuneluri Italia

Pe lângă taxă autostradă Italia, vei fi nevoit să achiți și o taxă pentru tuneluri, în acord cu categoria vehiculului tău:

TunelMotocicleteMașini de până la 3,5 tone cu o înălțime de 2 mMașini de până la 3,5 tone cu o înălțime de 2-3 m
Tunelul Grand Saint-Bernard este  unilateral16,5 €27,8 €43,40 €
Tunelul Marele Saint Bernard   acolo și în sens opus22,1 €44,60 €69,30 €
Tunelul montan La Shera
dus-în aprilie-noiembrie
11 FR15FR23 FR
Tunelul Frejus este   unilateral31,7 €48,8 €63,50 €
Tunelul Frejus   acolo și în sens invers39,8 €48,8 €79,80 €
Tunelul Mont Blanc este   unilateral32,3 €48,8 €64,50 €
Tunelul Mont Blanc   acolo și în sens invers40,76 €60,20 €81,20 €
Lorena
Lorena

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *