taxă autostradă Portugalia
5/5 - (1 vote)

Vehicule sub 3.5 T

Cum plătesc taxă autostradă Portugalia?

Sistemul de taxă autostradă Portugalia oferă două modalități de plată: manuală și electronică.

Un aspect important de știut este că fiecare autostradă are un singur sistem de plată, astfel că pe autostrăzile cu sistem de plată manuală nu vei putea plăti electronic și invers. Aceasta poate crea dificultăți pentru șoferi, deoarece cele patru sisteme de plată electronică pentru taxe autostradă în Portugalia nu sunt compatibile între ele. Unicul sistem compatibil cu toate echipamentele este Temporary Via Verde.

Vom detalia mai multe informații despre fiecare dintre aceste sisteme pentru a vă oferi o imagine de ansamblu clară.

taxă autostradă Portugalia

Sistem de plată MANUAL taxă autostradă Portugalia

Sistemul manual de plată taxă autostradă Portugalia este unul tradițional. La intrarea pe autostradă, șoferii vor primi un tichet care va înregistra detaliile relevante despre categoria vehiculului și distanța parcursă pe tronsonul respectiv.

La ieșirea de pe autostradă, șoferii vor plăti taxa corespunzătoare în funcție de aceste detalii înregistrate în tichet. Plata se poate face numai în numerar la benzinării sau la aparatul special de încasare a banilor amplasat la ieșirea de pe autostradă.

Este important să păstrezi cu grijă tichetul primit la intrarea pe autostradă, deoarece el este necesar pentru a calcula taxa corectă la ieșire. Fără acest tichet, șoferii riscă să fie percepuți cu o taxă mai mare.

Sisteme de plată ELECTRONICE taxă autostradă Portugalia

În ceea ce privește sistemele de plată electronică pentru taxa autostrăzii din Portugalia, există patru modalități dintre care puteți alege, în funcție de autostrada pe care circulați:

  1. EASYToll: EASYToll este un sistem electronic de plată special conceput pentru turiști. Funcționează prin asocierea cardului de credit (Mastercard sau Visa) cu numărul de înmatriculare al vehiculului. Plata se realizează fără a părăsi vehiculul, introducând cardul de credit în terminalul de plată de la stația de taxare. Taxele de trecere sunt debitare direct din contul asociat cardului. Taxa de inițiere este de 0,60 € + TVA, iar fiecare călătorie costă 0,26 € + TVA. Serviciul este valabil timp de 30 de zile din momentul activării.
  2. TOLLCard: TOLLCard este un sistem de plată activat prin SMS, cu o sumă fixă din care se va consuma în funcție de traficul vehiculului. Este valabil timp de un an, iar utilizatorii pot alege să folosească și cartele pre-încărcate cu sume de 5, 10, 20 sau 40 €, cu un cost suplimentar de 0,60 € + TVA pentru fiecare cartelă cumpărată.
  3. TOLLService: TOLLService permite achiziționarea unui tichet pre-plătit cu acces nelimitat pentru 3 zile la costul de 20 €, valabil doar pentru vehicule ușoare. Acesta include un cost suplimentar pentru servicii de 0,60 € + TVA și un cost administrativ de 0,26 € + TVA pe călătorie. Există, de asemenea, opțiuni de tichete pre-plătite cu călătorii prestabilite, cum ar fi călătoriile din Spania – Aeroportul Porto via A28 sau A41 (dus-întors) sau călătoriile din Spania – Aeroportul Faro via A22 (dus-întors). Tichetul TOLLService poate fi cumpărat din zonele de servicii de pe autostrada A24, din aeroporturile Porto și Faro și din punctul Matosinhos IKEA.
  4. Dispozitiv temporar VIA VERDE: Conducătorii auto pot închiria temporar un dispozitiv “Via Verde Visitors” pentru sejururi frecvente. Costul de închiriere este de 6 € în prima săptămână și 1,5 € pentru fiecare săptămână ulterioară. Se percepe un depozit inițial de 27,50 € (care va fi returnat la restituirea dispozitivului). Taxa este în funcție de utilizare, iar perioada de valabilitate a dispozitivului este de 90 de zile, cu posibilitatea de a fi reînnoită.

Alegerea modalității de plată depinde de preferințele și necesitățile fiecărui șofer, astfel încât să asigure o circulație eficientă și fără probleme pe autostrăzi.

Pentru mai multe informații, intră aici.  

taxă autostradă Portugalia

Categorii de vehicule taxă autostradă Portugalia

Plata aferentă taxă autostradă Portugalia diferă și în funcție de clasa de vehicul. Aici poți verifica pentru a ști exact în ca categorie te încadrezi:

Clasa 1Toate vehiculele cu sau fără remorcă, care au o înălțime mai mică de 1,10 m în dreptul primei axe.
Clasa 2Toate vehiculele (fără remorcă), cu două axe și o înălțime mai mare sau egală cu 1,10 m, măsurată în dreptul primei axe.
Clasa 3Toate vehiculele cu trei axe (inclusiv remorca) și cu o înălţime mai mare sau egală cu 1,10 m, măsurată în dreptul primei axe.
Clasa 4Toate vehiculele cu patru sau mai multe axe (inclusiv remorca) cu o înălţime mai mare sau egală cu 1,10 m, măsurată în dreptul primei axe.
Clasa 5Toate motocicletele care dețin dispozitivul ViaVerde Box (clasa 1). Motociclete dotate cu dispozitivul ViaVerde Box (categoria 1) pot plăti o taxă mai mică.

Hartă stații de taxare Portugalia

Amendă taxă autostradă Portugalia

De la 1 iulie 2024, o nouă lege în Portugalia va reduce amenda pentru neplata taxelor de autostradă.

Valoarea minimă a amenzii va reprezenta de 5 ori valoarea taxei de autostradă neplătită, dar niciodată mai mică de 25 EUR.

Valoarea maximă a amenzii va fi calculată ca fiind de 2 ori mai mare decât valoarea minimă, adică maximul amenzii va fi de 50 EUR.

Vehicule peste 3.5 T

Plata pentru taxă autostradă Portugalia se realizează la fel atât pentru vehiculele mici, cât și pentru vehiculele de mare tonaj a căror masă maximă autorizată este mai mare de 3.5 T.

Așadar, accesează prima secțiune a acestui articol, aferente vehiculelor sub 3.5 T și află informațiile complete despre cum trebuie să plătești taxă autostradă Portugalia ca și transportator.

Ai nevoie de obținerea rapidă a unui echipament de taxare Ebox? Contactează-ne acum și obține-l!

Lorena
Lorena

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *