vinietă Elveția
5/5 - (1 vote)

Vehicule sub 3.5 T

Taxă autostradă Elveția

În Elveția, este obligatoriu să deții o vigneta Elveția pentru a circula pe autostrăzi sau drumurile naționale de clasă 1 și 2.

La fel ca în Ungaria sau Bulgaria, vinietă Elveția poate fi achiziționată fizic, dar și online. Prin urmare, poți cumpăra vigneta Elveția atât online, cât și din cele 5 locații fizice pe care le vom descrie în secțiunea următoare.

Cum pot cumpăra vignetă Elveția fizic?

Pentru a achiziționa vigneta Elveția de la un punct fizic, ai la dispoziție 6 locații:

 1. Punctele vamale;
 2. Benzinăriile;
 3. Oficiile poștale;
 4. Birourile autorităților de circulație rutieră;
 5. Punctele turistice;
 6. Alte puncte desemnate;

După ce ai achiziționat vigneta Elveția, următorul pas este să o lipești pe parbriz într-un loc vizibil, pentru ca autoritățile elvețiene să poată verifica valabilitatea acesteia.

Prețul vignetei în Elveția nu include tranzitarea tunelurilor, precum Grand St. Bernhard Tunnel și Munt la Schera, unde trebuie plătită o taxă specială.

Pentru a lipi corect vigneta Elveția, urmează acești pași:

 1. Îndepărtează folia de protecție de pe vignetă.
 2. Atașează vigneta pe interiorul parbrizului. Locul specific pentru lipire trebuie respectat cu strictețe, altfel riști să primești amenzi semnificative.
 3. De obicei, vigneta trebuie lipită în partea superioară a parbrizului, pe partea șoferului, sau în mijloc, în spatele oglinzii retrovizoare.

Este important de menționat că o vigneta deja lipită pe parbriz devine nulă în momentul în care este dezlipită și nu poate fi aplicată din nou.

vignetă Elveția

Cum pot cumpăra vignetă Elveția online?

Pentru a scăpa de stresul suplimentar atunci când ajungi în Elveția, poți opta să achiziționezi vigneta Elveția online.

Cea mai simplă și rapidă modalitate de a cumpăra vinietă Elveția online este prin intermediul aplicației Tollster. Descarci aplicația, selectezi țara, introduci datele vehiculului și plătești cu cardul bancar, direct în aplicație. Poți să achiziționezi viniete pentru mai multe țări sau pentru mai multe vehicule și pleci în călătorii fără probleme!

Prin altă modalitate, poți accesa platforma dedicată și poți cumpăra vignetă Elveția în mod simplu și convenabil. Prin intermediul acestei platforme, poți completa detaliile necesare, efectua plata și primi vigneta în format electronic, evitând astfel necesitatea de a o achiziționa dintr-un punct fizic în Elveția.

Pentru a beneficia de această opțiune, poți intra aici pentru a achiziționa vigneta Elveția online.

Cât costă taxa autostradă Elveția?

Există o vigneta obligatorie pentru folosirea autostrăzilor în Elveția, care este unică în sensul că nu poți opta pentru mai multe perioade de valabilitate. Prețul vignetei este de 40 franci elvețieni (CHF), echivalentul aproximativ a 40 de euro, și are o perioadă de valabilitate standard de 14 luni.

Este important de menționat următoarele informații utile despre vigneta Elveția:

 • Modalitatea de plată: Dacă achiziționezi vigneta Elveția 2023 din punctele vamale elvețiene, ai posibilitatea de a plăti și în euro, lire sterline sau dolari, însă doar în numerar (cash), în cazul acestor monezi. Este recomandat să ai la tine suma exactă în moneda dorită pentru a efectua plata în punctele vamale.
 • Perioada de valabilitate: Vigneta Elveția are o valabilitate standard de 14 luni. Este important să verifici data de expirare specificată pe vigneta pentru a te asigura că circuli în legalitate pe autostrăzile din Elveția.

Am nevoie de vignetă Elveția pentru remorcă?

Da, remorcile cu o greutate totală de până la 3,5 tone inclusiv, care sunt tractate de un autovehicul, au nevoie de propria vigneta în Elveția.

Aceasta înseamnă că atât autovehiculul care tractează remorca, cât și remorca în sine trebuie să fie echipate cu o vigneta valabilă. Este important să te asiguri că ambele vehicule sunt în conformitate cu cerințele privind achiziționarea și afișarea vignetei în timpul călătoriei pe drumurile elvețiene.

Taxe tuneluri Elveția

Tunelul Great Saint Bernard

O trecere29,50 CHF (~29.92 €)
Dus-întors (în 30 de zile)47,30 CHF (~47.97 €)
10 treceri (în 2 ani)118 CHF (~119.67 €)
20 treceri (în 2 ani)159 CHF (~161.25 €)

Tunelul Munt la Schera

Lunie-ticketDuminică-vineriSâmbăta
Decembrie-apriliedus-întors35 CHF (~35.50 €)42 CHF (~42.59 €)
dus20 CHF (~20.28 €)29 CHF (~29.41 €)
Mai-noiembriedus-întors25 CHF (~25.35 €)25 CHF (~25.35 €)
dus15 CHF (~15.21 €)15 CHF (~15.21 €)

Amendă pentru neplătirea taxei de autostradă Elveția

Vignetele Elveția sunt strict verificate prin trei sisteme:

 1. Controale mobile și staționare efectuate de Administrația Federală a Vămilor: Aceste controale pot fi realizate pe drumurile elvețiene pentru a verifica dacă șoferii dețin vignete valabile.
 2. Stații fixe de control pe secțiunile de drum intens circulate: Există stații fixe de control amplasate pe anumite secțiuni ale drumurilor cu circulație intensă, unde autoritățile pot verifica prezența vignetei valabile pe autovehicule.
 3. Verificări suplimentare de către poliția din cantoane: Poliția din diferite cantoane elvețiene poate efectua controale suplimentare pentru a verifica respectarea obligativității vignetei.

Este important de menționat că în cazul în care circuli pe drumurile din Elveția fără vignetă valabilă, poți primi o amendă în valoare de 200 de franci elvețieni (~202 euro). Trebuie să fii atent și să te asiguri că vigneta este lipită în mod corect pe parbriz, deoarece neconformitatea în acest sens poate duce la aplicarea unei amenzi și necesitatea achiziționării ulterioare a unei vignete valabile.

Vehicule peste 3.5 T

Cum plătesc vignetă Elveția?

În Elveția, autoritățile aplică o taxă “federală” numită generic LSVA (Taxa pentru Vehicule Grele în funcție de Performanță) pentru vehiculele cu o greutate totală mai mare de 3,5 tone.

Baza de calcul pentru LSVA se determină în funcție de următorii factori:

 • Greutatea totală admisă (hzG) a vehiculului sau ansamblului de vehicule.
 • Distanța parcursă, exprimată în kilometri.
 • Tariful de taxare, care variază în funcție de clasa EURO a vehiculului.

Există trei categorii de taxe LSVA, pe care le puteți verifica aici.

Atenție! Modalitatea de taxare LSVA va fi oprit până la finalul anului 2024, înlocuindu-se complet cu sistemul EETS.

Pe lângă LSVA, există și o altă taxă numită PSVA (Taxa pentru vehicule grele în cuantum fix), care se aplică în cazul vehiculelor de transport persoane cu o greutate totală de peste 3,5 tone.

Pentru plata taxei de drum în Elveția, există mai multe modalități disponibile:

 • Prin intermediul unei unități EETS (Sistem European de Taxare Electronică a Drumurilor) la bordul vehiculului.           
 • Utilizând un card de identitate (ID card) și un terminal de procesare.
 • Prin intermediul unei unități de bord Emotach PRHVC.
 • Prin intermediul cardurilor de combustibil.
vignetă Elveția

Aparat de taxare în Elveția

Din 2025, EETS va fi singura opțiune de plată pentru camioanele cu o masă maximă autorizată de peste 3.5 tone care tranzitează Eleveția.

Astfel, vă recomandăm să vă echipați vehiculele cu dispozitivul EETS, pentru a facilita procesul de plată a taxelor de vignetă Elveția.

Aparatul de taxare se instalează la bordul mașinii foarte ușor, iar sumele de bani sunt retrase automat în acord cu suma necesară traversării Elveției.

Amendă pentru neplătirea taxei de autostradă Elveția            

În cazul în care nu realizezi plata prin sistemul de taxare EETS, nu ai contul încărcat cu suma de bani necesară sau acesta nu funcționează, riști o amendă de aproximativ 202 EURO.

Verifică cu atenție realizarea plății pentru vigneta Elveția, ca să te asiguri că nu vei primi amendă.

Lorena
Lorena

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *