vinietă Bulgaria
5/5 - (1 vote)

Vehicule sub 3.5 T

Am nevoie de vinietă Bulgaria pentru toate drumurile?

Indiferent dacă circuli pe autostrăzile bulgare sau pe drumurile publice, este recomandat să achiziționezi o vinietă Bulgaria pentru a te asigura de liniștea ta și a buzunarului tău. Aceasta poate fi achiziționată fie online, fie fizic din punctele de vânzare disponibile (benzinării, terminale cu autoservire, puncte de vânzare cu logo BGTOLL).

Pentru vinietă Bulgaria, ai la dispoziție 5 opțiuni: vinietă Bulgaria pe 1 săptămână, vinietă Bulgaria pe 1 lună, vinietă Bulgaria pe 3 luni, vinietă Bulgaria pe 1 an și o opțiune nouă, vinietă Bulgaria pe 1 weekend (valabilă de vineri ora 12:00 până duminică ora 23:59).

Este important de menționat că motocicletele nu sunt supuse plății vinietei în Bulgaria, astfel că nu trebuie să achiziționezi o vinietă în acest caz.

Categorii de vehicule pentru vinietă Bulgaria

Plata pentru vinietă Bulgaria se efectuează în funcție de categoria vehiculului pe care îl deții, așa că este important să acorzi atenție acestui aspect. Iată categoriile de vehicule pentru care se aplică plata vinietei:

 1. Vehicule cu o greutate maximă admisă de până în 3.5 tone.
 2. Remorci cu o greutate maximă admisă de până în 3.5 tone.
 3. Camioane, caravane cu o masă totală maximă tehnic admisibilă mai mică de 12 tone.
 4. Camioane, caravane cu o masă totală maximă tehnic admisibilă de cel puțin 12 tone.
 5. Autobuze cu o masă totală maximă tehnic admisibilă mai mică de 12 tone.
 6. Autobuze cu o masă totală maximă tehnic admisibilă de cel puțin 12 tone.

Asigură-te că plătești taxa de vinietă Bulgaria în funcție de categoria corespunzătoare vehiculului tău pentru a evita amenzi și probleme.

vinietă Bulgaria

Vinietă Bulgaria fizic

Există posibilitatea să achiziționați vinietă Bulgaria și fizic din diferite puncte de vânzare, cum ar fi:

 1. Benzinării.
 2. Terminalele/automatele cu autoservice.
 3. Punctele de vânzare cu logoul BGTOLL.

Atunci când optați pentru această variantă, asigurați-vă că aveți la dispoziție numerar în leva (BGN), deoarece este posibil ca unele benzinării sau puncte de vânzare BGTOLL să nu accepte plăți cu cardul (POS).

Este important să rețineți că plata vinietelor în Bulgaria se efectuează în moneda lor oficială, leva bulgărească (BGN).

Vinietă Bulgaria online

Cea mai simplă și rapidă modalitate de a cumpăra vinietă Bulgaria online este prin intermediul aplicației Tollster. Descarci aplicația, selectezi țara, introduci datele vehiculului și plătești cu cardul bancar, direct în aplicație. Poți să achiziționezi viniete pentru mai multe țări și pleci în călătorii fără probleme!


Poți alege să achiziționezi online și din platforma autorităților bulgare, și anume web.bgtoll.bg/.

Dacă ai decis să cumperi vignieta Bulgaria folosind platforma BGTOLL (care are și o variantă în limba română), trebuie să parcurgi doar 6 pași simpli pentru a obține vinieta:

 1. Selectează opțiunea “vigneta electronică pentru autoturism”.
 2. Alege perioada de valabilitate (un weekend, o săptămână, 1,3 luni, 1 an).
 3. Selectează data/ziua de începere a valabilității vinietei.
 4. Introdu datele autoturismului: țara de înregistrare și numărul de înmatriculare.
 5. Furnizează adresa de e-mail pentru a primi confirmarea plății și vinieta.
 6. Alege tipul cardului și efectuează plata (reține că plata se va face în leva).

Dacă optezi pentru plata cu cardul, vei observa că poți selecta doar următoarele opțiuni în câmpul “Modalitate de plată”:

 • Visa Secure
 • Mastercard ID check
 • BCARD
 • UTA

Fii atent la cursul de schimb lei – leva (BGN). Verifică întotdeauna cursul valutar în momentul efectuării plății pentru a evita surprize neplăcute ulterior.

Cât costă vinietă Bulgaria 

Prețurile pentru vinietă Bulgaria depinde în funcție de perioada stabilită. În acest sens, uite prețuri aproximative pentru vinietă Bulgaria pentru un vehicul de sub 3.5 T:

Valabilitate vinietă BulgariaPreț în leva / lei aprox.
Un weekend9 leva / 25lei
1 săptămână13 leva / 30 lei
1 lună27 leva / 75 lei
3 luni48 leva / 135 lei
1 an87 leva / 244 lei

Vehicule peste 3.5 T


Dacă ești transportator și ai curse în Bulgaria sau tranzitezi această țară, procesul de plată a taxelor de drum, inclusiv vinietele, diferă puțin față de vehiculele de pasageri.

Pentru a calcula taxa de drum pentru vehiculele grele în Bulgaria, autoritățile iau în considerare următoarele aspecte:

 1. Tipul vehiculului: camion sau autobuz;
 2. Masa vehiculului: între 3 și 12 tone sau peste 12 tone;
 3. Clasa de emisii: de la EURO 0 până la EURO 6 sau EEV;
 4. Tipul de drum tranzitat: autostradă, drum expres sau drum național;
 5. Distanța parcursă;

Aceste criterii sunt luate în calcul pentru a determina taxa de drum corespunzătoare pentru vehiculele grele în Bulgaria.

Tichet de tranzit ”Route Pass”

O dată plătit, este valabil timp de 24 de ore și conferă dreptul de circulare pe tronsoanele de drum alese.

La configurarea tichetului trebuie să fie menționate:

 • punctul de plecare;
 • punctul de destinație;
 • maxim 4 puncte intermediare;
 • numărul de înregistrare al vehiculului;
 • țara de înmatriculare;
 • categoria de vehicul;
 • clasa de emisie;
 • numărul de axe;
 • dimensiunile vehiculului.

Poate fi achiziționat cu până la 7 zile în avans de către utilizatorii înregistrați și cu 24 ore înainte de către utilizatori neînregistrați.

Înregistrarea se face online și este un proces foarte simplu care necesită doar validarea adresei de e-mail. Acesta poate fi achiziționat de aici sau de aici.

Dezavantajul major al tichetului de tranzit este faptul că se pot lua amenzi foarte ușor în cazul în care șoferul se abate de la rută fără achiziția altui tichet. Îți recomandăm această opțiune de plată dacă realizezi rar curse în Bulgaria.

vinietă Bulgaria

Aparat de taxare BG-TOLL

Una dintre cele mai sigure și comode modalități prin care puteți plăti taxele de drum în Bulgaria ca transportator este utilizarea unui echipament GPS (OBU) care plătește automat taxele de drum pe orice rută alegeți să circulați.

Această opțiune este foarte populară și recomandată de transportatorii care efectuează frecvent tranzit în Bulgaria, datorită următoarelor avantaje:

 1. Flexibilitate: Poți alege orice rută și poți modifica traseul în orice moment, fără a fi necesară achiziționarea manuală de tichete sau recalcularea traseelor.
 2. Plată automată: Taxele de drum sunt plătite automat de către echipamentul GPS, eliminând astfel stresul și inconveniența achiziționării manuale a tichetelor și calcularea traseelor.
 3. Evitarea amenzilor: Prin utilizarea sistemului automat de plată, vei evita amenzile asociate cu neplata taxelor de drum sau cu achiziționarea necorespunzătoare a tichetelor.
 4. Economisirea timpului și prevenirea erorilor: Procesul automat de plată îți permite să economisești timp prețios și să eviți eventualele greșeli care pot apărea în timpul achiziționării manuală a tichetelor.

Pentru a beneficia de plata automată a taxelor de drum în Bulgaria, poți încerca echipamentele CargoTrack, care sunt printre cele mai utilizate și de încredere dispozitive de acest fel din România.

Contactează-ne acum pentru a obține aparatul tău BG-TOLL!

Lorena
Lorena

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *