vignetă Turcia
5/5 - (1 vote)

Vehicule sub 3.5 T

Sistemul HGS pentru plată vignetă Turcia

În Turcia, pentru a plăti taxa de vignetă Turcia pe autostrăzi vei folosi autocolantul HGS sau transponderul de taxare. Autocolantul HGS este aplicat pe parbriz, în spatele oglinzii retrovizoare, la o distanță de 5-10 cm de marginea superioară a parbrizului. La intrarea sau ieșirea de pe autostradă, este necesar să reduceți viteza la 30 km/h pentru a permite sistemului să citească cipul din autocolant și numărul de înmatriculare al mașinii.

Autocolantul HGS poate fi achiziționat de la ghișeele poștale (PTT), stațiile Shell, ghișee speciale de la intrarea pe autostradă și anumite oficii bancare. Costul autocolantului variază între 5 și 15 lire turcești, în funcție de opțiunea transmisibilă sau netransmisibilă. La cumpărare, va trebui să prezentați pașaportul și talonul mașinii și să completați un formular cu numele, numărul pașaportului și numărul de înmatriculare al mașinii.

Suma minimă de încărcare a autocolantului HGS este de 30 lire turcești. Plata se efectuează, de obicei, numai în numerar. Împreună cu autocolantul HGS, veți primi un talon cartonat care va fi folosit pentru reîncărcarea acestuia.

vignetă Turcia

Categorii vehicule vignetă Turcia

În Turcia, ai posibilitatea să plătești vignetă Turcia pentru utilizarea autostrăzilor într-o perioada maximă de 11 zile de la parcurgerea autostrăzii.

Taxele de drum în Turcia sunt variabile și se aplică în funcție de categoria vehiculului pe care îl deții. Aceste categorii sunt clasificate în sistemul turcesc astfel:

categoria 1Vehicule cu doua axe cu spaţiul dintre axe mai mic de 3,20 m: autoturisme, motociclete; camionete, vanuri şi miniautobuze care au spaţiul dintre axe mai mic de 3,20 m
categoria 2Oricare vehicul cu 2 axe cu spaţiul dintre axe mai mare de 3,20 m: vanuri, pick-up jeep, ambulanţe şi autovehicule funerare, miniautobuze, autobuze şi camioane
categoria 3Oricare vehicul cu 3 axe: Autobuze, camionate, trailer; clasele 1 şi 2 cu o axa în plus
categoria 4Oricare vehicul cu 4 şi 5 axe: Autobuze, camioane şi trailer; clasa 1 cu 2 axe în plus, clasa 2 cu 2 axe în plus
categoria 5Vehicule cu 6 sau mai multe axe
Vignetă Turcia

Cât costă vignetă Turcia?

Prețul aferent vignetă Turcia pentru tranzitarea autostrăzilor din Turcia diferă în funcție de distanța parcursă și de categoria vehiculului pe care îl deții. În acest sens, prețurile sunt:

Plata se face exclusiv în liră turcească sau euro.

Poți verifica constant mai multe detalii accesând acest site.

Alte taxe de drum Turcia

Deosebit de important de menționat este că la Strâmtoarea Bosfor, care leagă Asia de Europa, se aplică o taxă de drum în Turcia pentru trecerea pe Podul Bosfor sau Podul Fatih Sultan Mehmet. Prețurile orientative pentru taxa de pod, în funcție de categoria de vehicul, sunt următoarele:

  • Categoria 1: 4,25 TRY
  • Categoria 2: 5,5 TRY
  • Categoria 3: 10,25 TRY
  • Categoria 4: 26 TRY
  • Categoria 5: 32,25 TRY

Este important de menționat că taxa de pod (pentru ambele poduri) este aplicată doar pentru sensul Europa-Asia. În schimb, trecerea din sensul Asia-Europa este gratuită, nefiind necesară plata taxei de pod. Astfel, dacă circuli din Europa către Asia pe aceste poduri, trebuie să iei în considerare costurile corespunzătoare categoriei vehiculului tău.

vignetă Turcia

Amendă vignetă Turcia

Conducerea unui vehicul pe autostrăzile din Turcia fără a avea vignetă Turcia este considerată ilegală și poate atrage amenzi severe. Pentru a asigura respectarea acestei reguli, există mecanisme de control al vignetei, inclusiv cititoare de vignetă electronică la barajele de pe autostrăzi și controale efectuate de poliție.

La intrarea pe autostradă, este obligatoriu să circuli cu o viteză de maximum 30 km/h, astfel încât cititoarele electronice să poată citi cipul vignetă Turcia și numărul de înmatriculare al autovehiculului.

În cazul în care vigneta Turcia nu este valabilă sau lipsește, amenda poate fi foarte mare, ea poate ajunge până la 11 ori suma inițială care trebuia achitată pentru vignetă.

Vehicule peste 3.5 T

Și vehiculele cu o masă maximă autorizată de peste 3.5 T au aceleași reguli ca și în cazul vehiculelor mici.

Se aplică tot sistemul HGS, astfel că pentru a afla toate detaliile de care ai nevoie, accesează prima secțiune a acestui articol și condu fără griji prin Turcia.

Lorena
Lorena

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *