taxă autostrada Spania
Rate this post

Vehicule sub 3.5 T

Tipuri de taxă autostradă Spania

taxă autostrada Spania

Autovias – fără taxă autostradă Spania

Autostrăzile Autovías din Spania sunt accesibile gratuit și sunt recunoscute prin denumirea cu “A” urmată de o cifră (de exemplu, A7).

Cu toate acestea, un dezavantaj este că aceste autostrăzi sunt adesea aglomerate la intrări și ieșiri.

Auotopistas – cu taxă autostradă Spania

Autostrăzile Autopistat din Spania sunt taxate în funcție de categoria vehiculului și sunt identificate prin denumirea cu “AP” urmată de un număr (de exemplu, AP7).

Aceste autostrăzi sunt adesea alăturate autostrăzilor Autovías, dar oferă o circulație mult mai liberă și mai rapidă.

Cum plătesc taxă autostradă Spania?

În Spania, taxa autostradă se achită manual. La intrarea pe autostradă vei primi un tichet, iar la finalul călătoriei pe acel tronson de autostradă, vei plăti taxa corespunzătoare.

Este important să ții cont că unele autostrăzi din Spania aplică taxe în funcție de categoria vehiculului și distanța parcursă pe autostradă, în timp ce altele au taxe fixe, determinate doar de categoria vehiculului, fără a ține cont de numărul de kilometri parcurși pe autostradă.

Plata se poate face atât în numerar, cât și cu cardul bancar.

Categorii de vehicule

Categoria de vehicule aferentă pentru vehiculele cu masă maximă autorizată de cel mult 3.5 T este:

Categoria 1: vehicule ușoare precum motociclete cu sau fără ataș, autoturisme cu sau fără remorcă (remorca având 1 axă cu 2 roți), furgonete și microbuze având 2 axe cu 4 roți.

Aceste vehicule vor plăti taxa corespunzătoare categoriei 1 la intrarea pe autostradă și în funcție de distanța parcursă pe acel tronson de drum.

Prețul mediu pentru vehiculele ușoare este de 8 euro / 100km.

Alte taxe de drum

Pe lângă taxă autostradă Spania, vei fi nevoit să achiți și niște taxe pentru podurile și tunelurile pe care le tranzitezi, dacă îți alegi un traseu care să le includă. Prețurile acestora sunt:

Hartă stații de taxare autostradă Spania

Amendă taxă autostradă Spania

Amenda pe care vei fi obligat să o achiți dacă nu plătești taxa de autostradă, este de 100 EUR.

Vehicule peste 3.5 T

Taxă autostradă Spania

Există o opțiune convenabilă pentru șoferii de camioane și mașini care circulă frecvent în Spania, și anume sistemul automat de taxare VIA-T.

Acest sistem permite vehiculelor să treacă prin stațiile de taxare fără a fi nevoie să oprească sau să aștepte, ceea ce reprezintă un mare avantaj, mai ales în perioadele aglomerate. Prin intermediul dispozitivului VIA-T Box, instalat în vehicul, se înregistrează automat intrările și ieșirile de pe autostradă.

Totuși, este important de menționat că utilizarea dispozitivului VIA-T implică plata unor taxe suplimentare față de taxele de autostradă obișnuite. Cu toate acestea, mulți șoferi consideră că acest cost suplimentar este justificat datorită avantajelor oferite de sistemul automat de taxare VIA-T.

Mai multe informații privind dispozitivul VIA-T poți găsi aici.

Ai nevoie să obții aparatul de taxare VIA-T? Contactează-ne pentru a te ajuta!

taxă autostrada Spania

Categorii de vehicule taxă autostradă Spania

În funcție de autostrada pe care circuli și tipul tău de vehicul, taxă autostradă Spania va avea o sumă diferită. Categoriile de vehicule pentru vehiculele cu o masă maximă autorizată de 3.5 T sunt:

  • Categoria 2: vehicule grele 1 (Pesados 1), cum ar fi camioane și autobuze cu 2 axe, camioane și autobuze cu 3 axe, camioane și autobuze cu 2 axe plus remorcă cu 1 axă, precum și autoturisme, furgonete și microbuze cu 2 axe și 4 roți pe axa din spate (pneuri duble). Aceste vehicule vor plăti taxa corespunzătoare categoriei 2 la intrarea pe autostradă și în funcție de distanța parcursă pe acel tronson de drum.
  • Categoria 3: vehicule grele 2 (Pesados 2), cum ar fi combinații de vehicule cu un total de 4 sau mai multe axe, inclusiv autoturisme, autobuze și rulote cu remorci cu 2 axe sau cel puțin 1 axă cu 4 roți (pneuri duble). Aceste vehicule vor plăti taxa corespunzătoare categoriei 3 la intrarea pe autostradă și în funcție de distanța parcursă pe acel tronson de drum.

Prețul mediu pentru taxă autostradă Spania în cazul vehiculelor grele estede 10 euro la 100km.

Amendă taxă autostradă Spania

Amenda pe care vei fi obligat să o achiți dacă nu plătești taxa de autostradă, este de 100 EUR.

Lorena
Lorena

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *