taxă autostrada franta
5/5 - (1 vote)

Vehicule sub 3.5 T

În Franța, nu există un sistem de viniete pentru taxele de drum. Autoritățile franceze au impus taxa autostradă Franța, pentru perceperea taxelor tranzitării țării. În plus, există și o vinieta ecologică care clasifică autovehiculele în funcție de gradul de poluare.

Plata taxelor se face la stațiile de taxare la ieșirea de pe tronsonul de autostradă parcurs, iar suma depinde de locul prin care ai intrat pe autostradă.

Toate autostrăzile din Franța sunt taxate, iar numărul acestora este mare. Pe parcursul acestora, vei găsi parcări gratuite, benzinării și mini-restaurante. Totuși, este important de menționat că aceste facilități nu funcționează non-stop, așa cum se întâmplă în România. Dacă planifici călătoria și circuli mai ales noaptea, este esențial să ții cont de programul redus al benzinăriilor și restaurantelor de pe autostrăzi.

De asemenea, în Franța, există o suprataxă pentru utilizarea autostrăzilor și drumurilor în weekend-uri și în anumite intervale orare, informații care sunt adesea afișate pe parcursul autostrăzii.

taxă autostrada franta

Cum plătesc taxă autostradă Franța

Indiferent dacă ai un autoturism sau un camion și trebuie să plătești taxa autostradă în Franța, vei efectua plățile la stațiile de taxare de la ieșirea de pe autostradă.

În Franța, nu există posibilitatea de a plăti taxa autostradă Franța online, dar poți efectua plata la stațiile de taxare în diverse modalități:

  1. Numerar: Poți plăti taxa în euro, dolari, lire sterline sau franci elvețieni.
  2. Card: Se acceptă plățile cu carduri CB, Visa, Eurocard, Mastercard sau Cofinoga.
  3. Sistemul Télépéage Liber-t: Pentru o variantă mai rapidă și automatizată, poți monta pe mașină aparatul Télépéage Liber-t și vei plăti taxa trecând prin culoarul special destinat taxării, cu o viteză de cel mult 30 km/h.

Aceste stații de taxare sunt situate la ieșirea de pe autostradă, iar valoarea taxei va depinde de locul unde ai intrat pe autostradă, categoria ta de vehicul și distanța parcursă. Pentru a găsi locațiile exacte ale stațiilor de taxare, poți consulta harta completă disponibilă pe site-ul autorităților de taxare din Franța.

Categorii de vehicule

Categoriile de vehicule aferente mașinilor sub 3.5 T pentru a plăti taxa autostradă Franța sunt:

  • Clasa 1 – Această clasă include vehiculele cu o înălțime totală de maxim 2 metri, inclusiv și cu MTMA (masa totală maximă autorizată) mai mică sau egală cu 3,5 tone. De asemenea, se încadrează în această clasă ansamblurile de rulare cu înălțime totală de maxim 2 metri și cu MTMA a vehiculului tractor mai mică sau egală cu 3,5 tone.
  • Clasa 2 – Vehiculele din această clasă au o înălțime totală între 2 și 3 metri, inclusiv, și MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone. Ansamblurile de rulare cu înălțime totală între 2 și 3 metri și MTMA a vehiculului tractor mai mică sau egală cu 3,5 tone se încadrează de asemenea în această clasă.
  • Clasa 5 – Clasa 5 cuprinde motocicletele, motocicletele cu ataș și triciclurile.

Vinietă ecologică Franța

Franța a introdus vinieta ecologică ca o măsură pentru încadrarea autovehiculelor în stadiul lor de poluare. Această vinietă trebuie aplicată în partea dreaptă a parbrizului, fie sus, fie jos.

În prezent, obligativitatea acestei vinieta ecologice este implementată în Paris, dar se urmărește extinderea acestei măsuri și în alte mari orașe franceze.

Bulina verde este destinată mașinilor electrice, în timp ce celelalte autovehicule sunt încadrate într-o paletă de culori în funcție de gradul lor de poluare, ca atestat în talonul mașinii. Autovehiculele fabricate înainte de 1997 nu sunt eligibile pentru a primi aceste buline.

Vinieta ecologică se eliberează gratuit în termen de 14 zile și are valabilitate nelimitată pentru autovehiculul pentru care a fost achiziționată. Fiecare vinieta ecologică este specifică unui număr de înmatriculare.

Pentru a achiziționa vinieta ecologică Franța, puteți accesa acest link.

Amendă taxă autostradă Franța

Dacă circuli pe autostrăzi în Franța fără a plăti taxa autostrada Franța, riști să primești o amendă în valoare de 750 EUR. Este important să fii conștient de aceste reguli și să achiziționezi vinieta sau să plătești taxa corespunzătoare la stațiile de taxare de la ieșirea de pe autostradă. Astfel, vei evita amenzi sau alte inconveniente.

Cum pot evita autostrăzile în Franța?

În scopul de a evita autostrăzile cu taxe și pentru a călători la o viteză mai redusă, ai opțiunea de a alege autostrăzile expres din Franța.

Aceste autostrăzi expres au o limită de viteză de 80 km/h, ceea ce poate fi potrivit pentru anumite călătorii sau preferințe. Pentru a găsi trasee optime în Franța și pentru a planifica călătoriile fără a utiliza autostrăzi cu taxe, puteți accesa site-ul autoroutes.fr.

Taxe tuneluri și poduri Franța

Pe lângă taxă autostradă Franța, vei fi nevoit să achiți și o serie de taxe pentru podurile și tunelurile din Franța, în cazul în care le tranzitezi.

Tuneluri și poduriMotociclete
Vehicule de până la 3,5 t cat. 
1
Vehicule de până la 3,5 t cat. 2
Tunelul Puimorens4,20 EUR6,90 euro14,30 EUR
Tunelul Maurice-Lemaire3,70 euro6,10 euro9,60 EUR
Podul Normand0,00 EUR5,50 EUR6,40 euro
Podul Tankarville0,00 EUR2,60 EUR3,20 euro
Viaduct Millau 5,30 EUR10,80 EUR16,10 EUR
Viaduct Millau  5,30 EUR8,60 EUR12,90 euro
Tunnel du Frejus într-un sens31 euro46 euro61 euro
Tunnel du Frejus dus-întors39 euro58 euro77 euro
Tunelul Mont Blanc într-un sens31 euro46 euro61 euro
Tunelul Mont Blanc înainte și înapoi39 euro58 euro77 euro
Tunelul Prado Carenage2,80 EUR2,80 EUR2,80 EUR

Vehicule peste 3.5 T

Taxă autostradă Franța si aparat de taxare

Dacă ești transportator, ai două opțiuni pentru a plăti taxa autostradă Franșa pentru camioane. Prima opțiune este să plătești în numerar sau cu cardul la stațiile de taxare de la ieșirea de pe autostradă. Tariful se va baza pe clasa 4 a camionului și distanța parcursă.

În schimb, o altă variantă mai simplă este să montezi pe mașină aparatul Télépéage Liber-t. Cu acest dispozitiv, vei putea plăti taxa automat trecând pe culoarul special destinat taxării cu sistemul Télépéage Liber-t, cu o viteză de cel mult 30 km/h.

Această a doua opțiune te va ajuta să economisești timp și să eviți cozile de la stațiile de taxare, deoarece plățile vor fi efectuate automat și rapid, fără a fi necesară oprirea la fiecare stație de taxare. Astfel, poți beneficia de o călătorie mai eficientă și fără întârzieri pe autostrăzile din Franța.

taxă autostrada franta

Categorii de vehicule

Categoriile de vehicule determină valoarea pentru taxa autostradă Franța. Clasele stabilite de autoritățile franceze pentru vehiculele de peste 3.5 T sunt:

  • Clasa 3 – Această clasă include vehiculele cu 2 axe, având o înălțime totală de peste 3 metri sau cu MTMA mai mare de 3,5 tone.
  • Clasa 4 – În clasa 4 se încadrează vehiculele cu mai mult de 2 axe, având o înălțime totală de minim 3 metri sau cu MTMA mai mare de 3,5 tone. De asemenea, ansamblurile de rulare cu înălțime totală de minim 3 metri și ansamblurile de rulare având o MTMA mai mare de 3,5 tone sunt incluse în această clasă.

Amendă taxă autostradă Franța

Dacă circuli pe autostrăzi în Franța fără a plăti taxa corespunzătoare, riști să primești o amendă în valoare de 750 EUR. Este important să fii conștient de aceste reguli și să achiziționezi vinieta sau să plătești taxa corespunzătoare la stațiile de taxare de la ieșirea de pe autostradă. Astfel, vei evita amenzi sau alte inconveniente.

Lorena
Lorena

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *