vinietă Austria
5/5 - (1 vote)

Vehicule sub 3.5 T

Cum verific dacă am nevoie de vinietă Austria?

Dacă ai planificat să vizitezi sau să tranzitezi Austria în viitorul apropiat sau ai în vedere un transport în această țară, este recomandat să verifici din timp dacă traseul tău include segmente de drum cu taxe, pentru a cumpăra vinietă Asutria.

Pentru a verifica drumurile care necesită vinietă Austria, care nu au taxe de drum sau care au nevoie de o taxă de autostradă, intră aici. Este important să faci acest lucru înainte de a porni la drum, pentru a putea lua în considerare aceste costuri și a te asigura că plătești toate taxele solicitate de autoritățile austriece.

hartă vinietă Austria

Vinieta Austria nu este necesară pentru remorci, case mobile sau cărucioare pentru motociclete.

Vinietă Austria fizic

Ai la dispoziție peste 1.316 puncte de vânzare fizice în Austria, unde poți achiziționa viniete sau Go-Box-uri. De asemenea, există peste 120 de puncte de vânzare și în alte țări, precum Cehia, Germania, Ungaria, Italia, Slovenia, Elveția și Liechtenstein.

Pentru a accesa o listă completă a acestor puncte de vânzare fizice și pentru a vizualiza o hartă cu aceste locații intră aici.

Vinietă Austria online

Achiziționarea vinieta Austria online poate fi mai simplă decât căutarea unei benzinării sau a unui punct de vânzare fizic.

Cu toate acestea, este important să știi că în cazul achiziției online a vinietei pentru Austria, trebuie să faci acest lucru cu cel puțin 18 zile înainte de a ajunge pe teritoriul Austriei. Acest lucru se datorează faptului că legislația europeană permite anularea oricărei achiziții online în termen de 14 zile, iar Austria respectă această prevedere.

Pentru a achiziționa vinieta online pentru Austria (valabilă pentru vehiculele cu o greutate de până în 3,5 tone), poți urma următorii pași:

 1. Accesează website-ul: https://shop.asfinag.at/ro/;
 2. Selectează tipul de vehicul: autoturism / motocicletă;
 3. Alege tipul de vinieta dorit (10 zile, 2 luni, 1 an);
 4. Completează câmpurile cu informații despre țara de înmatriculare, numărul de înmatriculare și data de începere a valabilității vinietei;
 5. Introdu adresa de email pentru a primi confirmarea plății;
 6. Selectează metoda de plată și efectuează plata pentru vinieta Austria;

De asemenea, poți folosi și aplicația gratuită ASFINAG disponibilă pentru dispozitivele iOS și Android ca alternativă pentru a achiziționa vinieta Austria.

Aceste metode online sunt convenabile și ușor de utilizat pentru a obține vinieta necesară înainte de a călători în Austria.

Taxă digitală autostradă pentru Austria (în plus față de vinietă)

Vinieta digitală trebuie achiziționată atunci când circuli pe anumite tronsoane ale rețelei austriece de autostrăzi, unde este obligatorie plata unei taxe de drum.

Această taxă digitală se aplică strict pentru următoarele 6 tronsoane ale autostrăzilor din Austria:

 1. Autostrada A9 Pyhrn: între joncțiunea Spital/Pyhrn și joncțiunea Adning (tunelul Bosruck), precum și între joncțiunea St. Michael și Übelbach (tunelul Gleinalm).
 2. Autostrada A10 Tauern: între joncțiunea Flachau și joncțiunea Rennweg (Tauern și tunelul Katschberg).
 3. Autostrada A11 Karawanken: între joncțiunea St. Jakob în Rosental și granița statului din tunelul Karawanken.
 4. Autostrada A13 Brenner: pe întreaga autostradă A13 se aplică taxa de drum.
 5. Drumul expres S16 Arlberg: între joncțiunea St. Anton am Arlberg și joncțiunea Langen am Arlberg.

Este important de menționat că dacă ai plătit deja taxa digitală pentru unul dintre aceste 6 tronsoane, nu va mai fi necesară achiziționarea vinietei digitale menționate anterior.

Taxa digitală de autostradă pentru cele 6 porțiuni speciale de autostrada:

Tip secțiune de autostradă1 călătorie2 călătoriCard anual
Autostrada A 13 Brenner10.50 EUR21.00 EUR111.00 EUR
Autostrada A 10 Tauern13.00 EUR26.00 EUR116.50 EUR
Drumul expres S 16 Arlberg11.00 EUR22.00 EUR111.00 EUR
Autostrada A 11 Karawanken7.60 EUR
Autostrada A 9 Pyhrn16.00 EUR32.00 EUR111.00 EUR
FlexToate tronsoaneleToate tronsoaneleToate tronsoanele

Flex – Toate Tronsoanele, plată ulterioară.

Serviciul Taxă de autostradă digitală FLEX îți permite să călătorești fără probleme pe diverse tronsoane ale rețelei de autostrăzi din Austria, oferindu-ți posibilitatea de a trece rapid și fără numerar prin stațiile de plată a taxei de autostradă gestionate de compania ASFINAG. Pentru mai multe informații despre acest serviciu, puteți accesa pagina aici.

Cât costă vinietă Austria?

Vinieta Austria pentru vehicul de până în 3.5 tone:

 • Vinieta Austria 10 zile: 9.90 euro
 • Vinieta Austria 2 luni: 29.00 euro
 • Vinieta Austria 1 an de zile: 96.40 euro, valabilă până în 31.01 a următorului an

Vinieta Austria pentru motociclete:

 • Vinieta Austria 10 zile: 5.60 euro
 • Vinieta Austria 2 luni: 14.10 euro
 • Vinieta Austria 1 an de zile: 37.20 euro

Autostrada A 13 Brenner:

 • 1 călătorie – 10.50 euro
 • 2 călătorii – 21.00 euro
 • Card anual (dacă folosiți des porțiunea) – 111.00 euro

Autostrada A 10 Tauern:

 • 1 călătorie – 13.00 euro
 • 2 călătorii – 26.00 euro
 • Card anual (dacă folosiți des porțiunea) – 116.50 euro

Drumul expres S 16 Arlberg:

 • 1 călătorie – 11.00 euro
 • 2 călătorii – 22.00 euro
 • Card anual (dacă folosiți des porțiunea) – 111.00 euro

Autostrada A 11 Karawanken:

 • 1 călătorie – 7.60 euro

Autostrada A 9 Pyhrn:

 • 1 călătorie – 16.00 euro
 • 2 călătorii – 32.00 euro
 • Card anual (dacă folosiți des porțiunea) – 111.00 euro
vinietă Austria

Amendă pentru neplătirea vinietă Austria

Pentru a te asigura că vinieta este valabilă și vizibilă, atunci când cumperi o vinietă fizică, trebuie să o lipești într-un loc cât mai vizibil. În cazul autovehiculelor, se recomandă lipirea vinietei în partea din stânga jos a parbrizului sau în spatele oglinzii retrovizoare. Aceeași recomandare este valabilă și pentru motociclete.

Este important de menționat faptul că vinieta își schimbă culoarea în fiecare an, astfel încât pentru autorități este ușor de observat dacă deții sau nu o vinietă valabilă.

Dacă te afli pe autostrăzile austriece fără vinietă valabilă, amenda aplicată este de 120 EUR în cazul autovehiculelor (65 EUR pentru motociclete), în cazul în care alegi să plătești la fața locului.

În cazul în care vinieta nu este lipită corespunzător sau nu este vizibilă, amenda este de 240 EUR.

Dacă refuzi să plătești amenda la fața locului, amenda în urma procedurilor judiciare poate varia între 300 EUR și 3.000 EUR.

Vehicule peste 3.5 T

Aparat de taxare GO-Box

Toate vehiculele cu o greutate maximă admisă de peste 3,5 tone trebuie să plătească o taxă denumită “GO” bazată pe kilometraj atunci când circulă pe autostrăzile și drumurile expres din Austria.

Dacă călătorești în Austria cu un camion, autobuz sau autorulotă, este important să știi că această taxă poate fi plătită doar utilizând echipamentul GO-Box, care trebuie instalat pe parbrizul vehiculului.

GO-Box reprezintă singurul echipament oficial recunoscut de autoritățile austriece prin intermediul căruia transportatorii pot plăti taxele de drum în Austria.

Pentru a obține echipamentul GO-Box, poți să-l ridici de la oricare dintre cele peste 175 de puncte de vânzare GO din Austria. Este important să te asiguri că ai un GO-Box valabil și activat înainte de a circula pe autostrăzile și drumurile expres austriece, astfel încât să eviți amenzile și problemele.

Cum plătesc?

Pentru a achita taxa de drum în Austria, șoferii au la dispoziție două opțiuni:

 1. Varianta post-pay (plata retroactivă): Această opțiune implică utilizarea aparatului local GO-Box. Taxa de drum se plătește retroactiv, adică după ce ai utilizat autostrăzile și drumurile expres din Austria. Aparatul GO-Box este instalat în vehicul și înregistrează automat distanțele parcurse. Ulterior, vei primi o factură în funcție de distanța parcursă și vei fi responsabil de plata acesteia.
 2. Varianta pre-pay (plata în avans): Această opțiune presupune utilizarea exclusivă a aparatului local GO-Box ASFINAG. În această variantă, trebuie să încarci în prealabil aparatul cu o sumă de bani corespunzătoare taxei de drum. Pe măsură ce circuli pe autostrăzi și drumuri expres din Austria, suma respectivă se va deduce automat din încărcarea inițială.

Ambele opțiuni implică utilizarea aparatului GO-Box, însă diferența constă în momentul plății – fie retroactiv, fie în avans. Este important să alegi opțiunea care se potrivește cel mai bine nevoilor tale și să te asiguri că ai un GO-Box valabil și încărcat corespunzător înainte de a călători pe drumurile austriece.

Cât costă?

Pentru a calcula exact prețurile aferente traseului ales de tine, intră aici.

vinietă Austria

Alte informații


Aparatele GO-Box pot fi obținute de la orice punct de distribuție GO. Poți consulta lista și harta punctelor de distribuție aici pentru a găsi cel mai apropiat punct.

Este important ca în termen de 28 de zile de la achiziționarea aparatului GO-Box să se declare și să se valideze clasa de emisie. Pentru aceasta, copia cărții de înmatriculare și copia CEMT trebuie trimise către Asfinag.

Este necesară respectarea acestui termen, deoarece în caz contrar riști să primești o amendă minimă de 240 de euro.

Modalitatea de plată post-pay poate fi realizată cu un aparat instalat de către șofer. Acesta poate fi obținut de la orice punct de distribuție GO-Maut, iar costul de emitere este de 5 euro.

Modalitatea de plată pre-pay este recomandată transportatorilor care circulă ocazional. Șoferii pot achiziționa și încărca aparatele cu credit utilizând cardul de carburant.

Aparatul poate fi încărcat cu o sumă minimă de 75,00 euro, iar soldul maxim poate ajunge până la 500 euro (inclusiv TVA).

Pentru informații suplimentare și detalii, te invităm să vizitezi site-ul GO-Maut la adresa https://www.go-maut.at/portal/portal.

Amendă Austria pentru lipsa plății prin GO-Box

Dacă aparatul de taxare (GO-Box) nu este instalat la bordul mașinii sau fondurile asociate contului sunt insuficiente, amenda este de 240 EUR.

Cu toate acestea, pentru un aparat GO-Box cu fonduri insuficiente, primești un termen de 5 ore sau 100 km pentru a încărca suma necesară pentru a achita vinietă Austria.

Dacă refuzi să plătești amenda la fața locului și situația ajunge în proceduri judiciare, amenda poate varia între 300 EUR și 3.000 EUR, în funcție de deciziile instanței.

Lorena
Lorena

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *